Gracie Jiu-Jitsu

Een stuk(je) geschiedenis...
De Gracie "Dynasty" begon in 1801 toen een Schotse immigrant genaamd George Gracie verhuisde naar de staat Para in het noordoosten van Brazilië. Rond 1900 kwam een Japanse man genaamd Mitsuyo Maeda in hetzelfde gebied wonen en werd goede vrienden met Gastao Gracie, de kleinzoon van George Gracie.

Gastao Gracie was een politicus en gebruikte zijn invloed om Maeda en Japanse immigranten te helpen. Maeda (bekend als "Count Koma") bleek een voormalig kampioen te zijn in het Japanse Jiu-Jitsu, en in ruil voor Gastao's hulp bood Koma aan om Carlos, de zoon van Gastao, de kunst van het Jiu-Jitsu te leren. Carlos trainde met Count Koma van zijn 15e tot 21e jaar. Koma ging vervolgens terug naar Japan.

Alleen achtergelaten met zijn nieuw geleerde kunst, ontwikkelde Carlos Jiu-Jitsu op een manier welke de traditiegebonden Japanners nooit zouden hebben toegestaan. Hij merkte echter dat anderen deze effectieve Martial Art ook wilde leren en begon met het geven van prive lessen vanuit huis. Deze werden zo populair dat het niet lang duurde voordat Carlos een school opende, de eerste "Brazilian Jiu-Jitsu Academy" ter wereld.

Toen de vader van Carlos ziek werd nam Carlos zijn broer Helio (elf jaar jonger) in huis en in 1925 verhuisde de broers naar Rio en openden daar een "Academy".

Helio Gracie
Wanneer je Helio als jongetje ziet, zal je nooit gegokt hebben dat dit de persoon zou zijn die de wereld van de Martial Arts op z'n kop zou zetten. Helio was een "breekbaar" jongetje die niet eens naar school kon gezien hij regelmatig last had van duizeligheid. Daarintegen bracht hij de dagen door in de Jiu-Jitsu Academy en bestudeerde de lessen van Carlos en zijn andere oudere broers. Carlos liet Helio niet deelnemen gezien hij te kwetsbaar was, maar Helio bekeek de lessen aandachtiger dan dat iedereen zich realiseerde. Na twee jaar kende hij de "ins and outs" van alle lessen.

Toen kwam de dag waardoor Jiu-Jitsu voor altijd zou veranderen. Helio herinnerd het zich als de dag van gisteren. Op een dag was Carlos te laat voor een prive les en de leerling in kwestie vroeg of Helio anders niet vast even wat wilde "rollen" totdat Carlos er was. Uiteindelijk was het Helio die de gehele les verzorgde. Toen Carlos arriveerde, en zich verontschuldigde, gaf de leerling enthousiast aan dat dit geen probleem was en vertelde dat hij graag in vervolg les van Helio zou willen krijgen. Vanaf dat moment was Helio leraar. Hij moest nu de dingen uitvoeren die hij had geleerd door te kijken....

Carlos z'n spel was een agressieve aanvallende stijl wat in zijn voordeel werkte vanwege zijn atletische bouw en snelheid. Maar dat werkte niet voor Helio, die veel kleiner en "breekbaarder" was, en daardoor gebruik moest maken van speciale technieken en leverages (hefboomwerkingen). Hij perfectioneerde de hefboomwerkingen en de technieken die voor hem werkte. Meer en meer draagde Carlos de lessen over aan Helio.


Helio: "wanneer je hefboomwerkingen toepast versterk je het effect meerdere malen, zoals je een krik gebruikt om een auto op te tillen. Ik paste het gebruik van een krik toe op iedere beweging in Jiu-Jitsu met als resultaat dat een "zwak" persoon zichzelf zou kunnen verdedigen tegen een "sterk" persoon.".
(bron: The Gracie Way)

De Gracie Jiu-Jitsu Academy daagde scholen van andere vechtstijlen uit om hun technieken te testen. Helio versloeg al zijn tegenstanders, zelfs diegenen die 2x zwaarder wogen, in allerlei stijlen met en zonder regels. Helio leerde daarop alles aan zijn zoons die voor lange tijd ongeslagen waren in Jiu-Jitsu toernooien en de beruchte kooigevechten.

Begin jaren 90 werd de vechtsportwereld wakker geschud door de opkomst van de zogenaamde "kooigevechten", waarbij geen of nauwelijks regels gelden. De Gracies, die hun vechtstijl als de effectiefste ter wereld beschouwen, konden de uitnodiging om hun technieken in de praktijk te testen moeilijk afslaan en namen deel aan de verschillende internationale toernooien. De regels werden weggelaten zodat niemand kon zeggen, "het gevecht was niet volgens onze regels".

Royce Gracie (een zoon van Helio) vocht met zijn 78 kg tegen verscheidene tegenstanders en won met het grootste gemak. De 2 daaropvolgende kooigevechten werden ook door hem gewonnen, en hij deed dat zonder zijn tegenstanders pijn te doen wanneer deze op tijd afklopten.

Zijn oudere broer Rickson is al 16 jaar ongeslagen in meer dan 500 gevechten. De neven Renzo en Ralph vechten ook regelmatig wedstrijden , en behalen voornamelijk overwinningen. De specialiteit van het Gracie Jiu-Jitsu is het grondgevecht dat door niemand wordt beheerst zoals zij. Wanneer een vechter op de grond terechtkomt en geen ervaring met grondvechten heeft, is zijn enige doel te gaan staan. Op dat moment is de vechter die het grondvechten beheerst oppermachtig. De realiteit is dat 80% van de realistische gevechten eindigen op de grond door een worp of een val.

Nieuwsflits

Weekly Schedule Amsterdam
Maandag : 

19:00 - 20:00 BJJ Self Defence

20:00 - 21:00 BJJ Basics

21:00 - 22:00 Open Mat

 Dinsdag :  

7:00 - 8:00 BJJ Basics

 19:00 - 20:00 BJJ White Belts

 20:00 - 21:00 BJJ No Gi

 21:00 - 22:00 Open Mat

Woensdag :  

19:00 - 20:00 BJJ Self Defence

20:00 - 21:00 BJJ Advanced

21:00 - 22:00 Open Mat

 

Donderdag:

7:00 - 8:00 BJJ Basics

19:00 - 20:00 BJJ Striking

20:00 - 21:00 BJJ Basics

21:00 - 22:00 Open Mat

 Vrijdag:        

19:00 - 20:00 BJJ Basics

20:00 - 21:00 Open Mat

 Zaterdag:      

11:00 - 12:00 BJJ Striking

12:00 - 13:00 BJJ No Gi

13:00 - 14:00 Open Mat

Zondag:
11:00 - 13:00 Open Mat

 

 
Rickson Gracie visit AmsterdamBJJ dojo

 

 

 

 
NOC*NSF rijkserkend trainer/coach

Raoul Hiwat is NOC*NSF rijkserkend trainer/coach

Brazilian Jiu Jitsu

 
Blackbelt

Raoul is a 1st degree Rickson and Kron Gracie Jiu Jitsu blackbelt.

 

 

 

 

Facebook

Log-in formulierCopyright © 2018 Gracie Jiu-Jitsu Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is gratis open source software vrijgegeven onder de GNU/GPL Licentie.